pippelbramen-header-bramenteelt2-980x200

Bramenteelt

Bramen zijn heerlijke gezonde vruchten met veel vitamines en een zoete smaak. Ze behoren tot de groep zacht fruit en zoals de naam al zegt is het fruit zacht en kwetsbaar. De braam is blauw zwart van kleur en wordt rijp of bijna rijp geplukt.

De wetenschappelijke latijnse familienaam van de bramenplant is rubus. Ook de roos heet rubus en is dus familie van de roos. Vroeger groeiden de bramen in het wild en zaten er net als bij rozen doornen en stekels aan de stengels.

Er zijn wereldwijd wel  50 verschillende bramenrassen. Pas vanaf 1930 is men bramen commercieel gaan telen en daar worden alleen nog stekelloze rassen voor gebruikt. De bramenplant is een heester die 2 tot 6 meter hoog wordt. Elk jaar worden nieuwe stengels gevormd. Alleen de tweejarige stengels dragen vruchten, waarna deze afsterven.

De braam heeft een lage PH waarde die varieert van 2,8 tot 3,8. De Brix-waarde is 9-14.
In bramen zit vooral vitamine C. Daarnaast bevatten bramen 1% eiwit, 6% koolhydraten en 1% vet.
De energie inhoud van 100 g bramen is 155 kJ.

pippelbramen-bramenteelt-284x195

kas 284x195